Få hjælp Forlad siden Chatten er åben

Bryd tavsheden med os

– Støt os i dag

Som barn blev Markus Grigo udsat for vold af sin far. Dengang fortalte Markus ikke nogen om det, der skete derhjemme – for der fandtes nemlig ikke et anonymt og gratis tilbud som BRYD TAVSHEDEN dengang, som Markus kunne have ringet til. Det gør der heldigvis i dag.

For bare 200 kr. kan du være med til at holde hånden under vores ihærdige arbejde med at hjælpe voldudsatte børn og unge i alderen 13-24 år.

Sammen bryder vi tavsheden.

Støt os

200 kr.

MED DIN STØTTE GIVER DU BRYD TAVSHEDEN MULIGHED FOR AT:

150
Tilbyde børn og unge i alderen 13-24 år et trygt sted at tale om den vold, de oplever, og få hjælp af vores voldsfaglige rådgivere
150
Sikre høj kvalitet i vores rådgivning og de bedst tænkelige arbejdsforhold for vores dygtige frivillige rådgivere
150
Oplyse og undervise elever i udskoling og på ungdomsuddannelser over hele landet om vold

TYPER AF VOLD

Fysisk vold

Fysisk vold er noget, som du kan mærke fysisk på din krop, det er en vold som forårsager fysisk smerte, til tider som blå mærker eller måske et brækket ribben. Fysisk vold kan være alt fra at blive nevet, skubbet og spyttet til lussinger, spark, slag og vold med en fysisk genstand.

Psykisk vold

Psykisk vold er en voldsform der kommer til udtryk som gentagende handlinger, der ofte foregår i det skjulte og altså kan være svær at få øje på. Psykisk vold kan fx omfatte vedvarende ydmygelser, kontrol, følelsesmæssig manipulation og trusler. Det kan være at blive styret af sin kæreste eller sine forældre og fx ikke selv få lov til at træffe sine egne valg, såsom hvilke venner man vil se og hvilket tøj, man ønsker at gå i. Psykisk vold kan have tendens til at eskalere over tid.

Digital vold

Digital vold foregår udelukkende online og er en form for psykisk vold. Den kan fx komme til udtryk når en person bruger de sociale medier til at nedgøre, kontrollere eller true dig. Det er digital vold, hvis du oplever at blive overvåget og kontrolleret, hvis din kæreste eller forældre via din telefon fx tjekker hvem du kommunikerer med, hvor du er, og hvem du er sammen med.

Seksuel vold

Seksuel vold er når andre overskrider dine grænser seksuelt fx hvis du oplever ubehagelige eller grænseoverskridende berøringer eller hvis du direkte eller indirekte tvinges til at udføre eller medvirke til seksuelle handlinger, som du ikke har lyst til. Det kan være alt fra at blive tvunget til at overvære seksuelle handlinger mellem andre til at blive tvunget til sex mod din vilje.

Materiel vold

Materiel vold sker, når en person ødelægger eller forsøger at ødelægge nogen af dine ting med vilje. Ofte kan det være noget som har betydning for dig eller er vigtigt i din dagligdag. Det kan være alt fra at rive et foto fra en vigtig begivenhed i dit liv i stykker til at ødelægge din mobiltelefon eller din computer.

Økonomisk vold

Økonomisk vold er handlinger som betyder, at du mister kontrol med dine egne penge. Det kan være alt fra, at du skal aflevere de penge, som du tjener, og dernæst må tigge og bede om at få lommepenge eller penge til mad. Du kan blive presset til at betale, låne penge ud eller optage lån.

Latent vold

Latent vold er en særlig form for psykisk vold, hvor du konstant frygter for, hvornår volden sker igen. Du vil forsøge at tilpasse din adfærd for at undgå, at volden opstår, fx ved at undgå at gøre/sige det, som du tidligere har erfaret udløste volden. Eller du tilsidesætter dine egne behov for at tilpasse dig den voldelige parts forventninger og ønsker.

“Jeg vil helt klart anbefale alle at investere tid i sig selv, som jeg har gjort. Det er enormt vigtigt, hvad end du går igennem eller har gået igennem. Det kan være en befrielse at vende sine tanker med andre.”

- Deltager i samtaleforløb

OM VOLD

Vold er en handling eller en trussel, som overskrider en persons grænser eller som skader, skræmmer eller smerter personen – uanset om personen er et barn eller en voksen. Vold kan have samme effekt på den eller de personer, der overværer eller overhører volden, som for den person der direkte udsættes for volden. Den voldsmæssige handling kan både være en bevidst handling eller en handling, der sker i ukontrolleret eller i afmagt.

Vold der begås mod et barn fra forældre eller andre omsorgspersoner bringer barnets udvikling og sundhed i fare. Uanset typen af vold er den ødelæggende og kan forhindre barnet i udvikling af et positivt selvbillede.

Der er mange forskellige former for vold. De er alle ubehagelige på hver deres måde, og derfor er det vigtigt, at man søger hjælp, hvis man bliver udsat for vold. Volden kan sætte sig psykisk som angst eller som et traume, selv når volden er overstået. Fx kan Psykisk vold i form af verbal nedgørelse sætte sig som en konstant stemme i ens tanker, der er nedbrydende personens eget selvværd.